Forum www.pizmakolandia.fora.pl Strona Główna


www.pizmakolandia.fora.pl
Ogólnie piżmak ^^
Odpowiedz do tematu
Przepisy
Pizmak_xD
Administrator .^^'
Administrator .^^'


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Gdyni.^^'

tutaj możemy sobie pisac różne przepisy na mniamusne rzeczy.!

Przepis na nalensiki:

Naleśniki - zwykłe i niezwykłe danie



Naleśniki można podawać zarówno na słodko jak i na słono, nawet z pikantnym nadzieniem. W zależności jak chcemy je podać powinniśmy przygotować odpowiednie ciasto.
W podstawowym cieście naleśnikowym na 0,25 kg mąki dodaje się 1 szklankę mleka i 1 szklankę wody (zastosowanie tylko mleka jest nie wskazane, gdyż naleśniki są zbyt twarde i niesmaczne) oraz dwa jajka i szczyptę soli. Proporcje te mogą się trochę różnić ze względu na rodzaj mąki, ciasto powinno być gładkie o konsystencji śmietany.
Mleko i wodę do naleśników ze słonymi nadzieniami można zastąpić jasnym piwem.
Gdy zastąpimy mleko i wodę śmietaną otrzymamy odmianę ciasta naleśnikowego zwaną ciastem śmietanowym.

Naleśniki podawane na słodko bardzo dobrze smakują gdy zrobione są z ciasta biszkoptowego. W tym cieście dodajemy więcej jaj niż w cieście podstawowym (na 1 szklankę mąki daje się 4 jaja) a białka ubijamy na pianę. Ciasta biszkoptowego nie można przygotować wcześniej, ponieważ piana szybko opada. Trzeba je smażyć szybko, jeśli to możliwe na dwóch patelniach i przy każdym wylaniu ciasta na patelnię delikatnie je zamieszać.



Przygotowanie naleśników:

do dzbanka lub miski wbić jaja, dodać mleko, sól, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i rozmieszać na gładka masę. Następnie dodać wodę i dobrze wymieszać lub zmiksować. W przypadku naleśników biszkoptowych do miski dodać jedynie żółtka a ubitą pianę z białek dodać na końcu.
na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną, wylewać rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni.
smażyć aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśnik odwrócić posługując się nożem lub łopatką (lub podrzucając go).
Usmażone naleśniki odkładać na talerz odwrócony do góry dnem lub deseczkę. Naleśniki, które będą później jeszcze odsmażane z nadzieniem można smażyć tylko z jednej strony.
Naleśniki ze słonym nadzieniem można dodatkowo panierować po nadzianiu w jajku i bułce tartej.

Sposoby kształtowania naleśników
Posmarować każdy naleśnik, zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon. Ten sposób formowania stosuje się przy nadzieniach z kaszy i grzybów oraz krokietach.
Posmarować nadzieniem jak wyżej, założyć przeciwległe brzegi na nadzienie, złożyć na pół. Jest to tzw. składanie w „książeczkę". Tak formuje się naleśniki z surówkami owocowymi, przecierem owocowym, marmoladą itp
Posmarowany naleśnik nadzieniem złożyć na połowę, a tę jeszcze raz na połowę w tzw. ,,chusteczkę". Dobry sposób na formowanie naleśników z serem.
Posmarowany naleśnik zwinąć w „rulon" pozostawiając otwarte brzegi. W ten sposób można zwijać naleśniki z serem, dżemem itp.
Wysmarować naczynie tłuszczem i posypać tartą bułką. Posmarowane nadzieniem naleśniki układać jeden na drugim aż powstanie babka, przykryć naleśnikiem bez nadzienia. Babkę tę zapieka się w piekarniku, a po wyjęciu kraje w cząstki jak tort.
Usmażyć naleśniki z obu stron, zwinąć w rulon i pokrajać w makaron lub kluski jako dodatek do zup i jarskich flaczków.



kto mi przysle przepis na lemoniade.?;>


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Agnies
Administrator .^^'
Administrator .^^'


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 227
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z gdyni

lemoniada cytrynowa:

składniki:
6 cytryn
8 łyżek cukru pudru
1,5 l wody mineralnej

jak:
Cytryny umyć i sparzyć.
Jedną pokroić w plasterki, z pozostałych wycisnąć sok.
W szklanym dzbanku wymieszać sok z cukrem i wodą.
Dodać plasterki cytryny, Wstawić do lodówki na godzinę.
Podawać z kostkami lodu.

ja poproszę.. jakis mix. ;]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
agatka
piżmaczek :)


Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Orłowa xD

nalepszy mix jest, jak bierzesz duuuużo truskawek i troszkę mniej cukru <P> i MIXUJESZ to wszystko razem i możesz zjeść w postaci płynnej, ale najlepsze są z tego lody Wide grin

ja poproszę o tradycyjnego omleta z szynką, bo zawsze zapominam jak to się robi <a>


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez agatka dnia Wto 18:56, 08 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Pizmak_xD
Administrator .^^'
Administrator .^^'


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Gdyni.^^'

Czas wykonania:
Trudność: bardzo łatwe
Ocena przepisu [1-10]: 5
Typ potrawy: Potrawy z jaj i mleka
Źródło: internet
Wyświetlany: 2791
Komentowany: 1
Drukowany: 196
--------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
- 3 jaja
- 50 g szynki
- 2 łyżki masła
- sól


Wykonanie:
Szynkę drobno pokrój i podsmaż na połowie masła. Jajka wbij do miski, dodaj sól, wymieszaj, lekko ubijając. Omlet usmaż na gorącym maśle. Gdy środek będzie lekko ścięty, nałóż szynkę i złóż na pół.


a ja poprosze o przepis na koktajl^^


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Agnies
Administrator .^^'
Administrator .^^'


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 227
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z gdyni

Składniki
0.5 kg mrozonych truskawek lub innych owocow
0.25-0.5 litra jogurtu naturalnego (najlepiej 0% tluszczu)
lyzeczka dzemu z czarnej porzeczki
cukier lub slodzik do smaku

jak:
w blenderze zmiksowac wszystko razem, nie rozmrazajac owocow. Wychodzi pyszny, orzezwiajacy i sycacy koktajl.
Mozna przygotowac go z dowolnych owocow, a jogurt zastapic zsiadlym mlekiem (kefirem).

ja poproszę masło orzechowe. Albo co sz orzechami Wide grin


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pizmak_xD
Administrator .^^'
Administrator .^^'


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Gdyni.^^'

Składniki Przepis
20 dkg orzechów (ziemnych, włoskich, migdałów); 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego; 1 łyżeczka miodu; szczypta soli; Zmielić orzechy w mocnym młynku lub maszynce na jednolitą masę, dodając oliwę lub olej, a następnie wymieszać z resztą składników. Ten produkt jest zdrowszy niż zwykłe masło bo nie zawiera cholesterolu.


a ja poprosze na zapiekanke


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Agnies
Administrator .^^'
Administrator .^^'


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 227
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z gdyni

Zapiekanka dla dwojga

Składniki

6-8 cienkich, słonych naleśników

4 średnie cebule

50 dag pieczarek

20 dag szynki

25 dag żółtego sera

2 parówki / lub kiełbaski

pół zielonego ogórka

papryka czerwona

dwa pomidory

1/4 szklanki tłuszczu

vegeta

papryka

chili

magii

fix meksykański lub inny sos wg. uznania (ja wybieram tu sos pomidorowo-śmietanowy)

Sposób wykonania

Pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmięknie. Paprykę i ogórek pokroić w plasterki, przesmażyć dusząc aż zmiękną.

Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć. Naleśniki nafaszerować (zmieszanymi razem i doprawionymi): pieczarkami, cebulą i kiełbasą, układać w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.



Paprykę z ogórkami i pokrojone w plastry pomidory przekładać z naleśnikami. Wszystko zalać przygotowanym wg przepisu lub gotowym sosem. Zapiec w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Posypać startym żółtym serem i dopiec



ja poproszę cos serowego


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pizmak_xD
Administrator .^^'
Administrator .^^'


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Gdyni.^^'

Warzywa zapiekane z sosem pomidorowym i żóltym serem


200 g mrożonki bukiet warzyw Hortex
500 ml rosołku (może być z kostki) z tego będzie nam potrzeba ok 125 ml do sosu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
mała cebulka ok 30g
1 łyżka oliwy
25 g sera żółtego startego na drobnych oczkach
1 łyżka śmietany
zioła

Warzywa bez rozmarażania gotujemy w rosołku 5 min (można nawet w wodzie leciutko osolonej). Następnie rozgrzewamy łyżkę oliwy w rondelku i podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka, kiedy się zeszkli zalewamy ją 125 ml rosołku lub wody i chwilkę dusimy dosłownie 2 min na wolnym ogniu, następnie dodajemy przecier pomidorowy i zioła kiedy sos się zredukuje polewamy nim warzywa wyłożone na jakieś małe naczynie żaroodporne wysmarowane odrobinką masła. Mieszamy starty żółty ser ze śmietaną, solimy odrobinkę , pieprzymy i wykładamy ten serowy sos na wierzch warzyw. Zapiekamy ok 10 min w temp. 180 stopni.

poprosze babke


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Agnies
Administrator .^^'
Administrator .^^'


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 227
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z gdyni

2 czubate szklanki mąki pszennej
5 jaj
1 ½ szkl. cukru
¾ szkl. oleju
1 szkl. wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kisiel cytrynowy
kisiel wisniowy (lub truskawkowy) 1-2 łyżki kakao
zapach waniliowy

Wykonanie

Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, a na koniec pianę ubita z białek i aromat. Podzielić ciasto n 3 częsci. Pierwsza wymieszać z kisielem cytrynowym, druga – z wisniowym, a trzecia z kakao. Do formy wlać najpierw masę kakaową, na nia – cytrynową, a na wierzch – wisniową. Piec ok. 60-80 minut w temp. 180-200 o C.


ja poproszę lody na patyku


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pizmak_xD
Administrator .^^'
Administrator .^^'


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Gdyni.^^'

AGAAAAAAAAA.!!!!!!!!! NIE


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pizmak_xD
Administrator .^^'
Administrator .^^'


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Gdyni.^^'

Lody śmietankowe
Składniki: 500 ml mleka, 8 żółtek, 150 – 200 g cukru, 250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i wlewać małym strumieniem do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem. Cały czas ubijać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i dalej ucierać, aż do ostygnięcia.
Śmietanę ubić i wymieszać z żółtkami. Przełożyć do maszynki do lodów lub do innego naczynia. Lody włożyć do zamrażarki (pamiętać o mieszaniu).
Do tego typu lodów można dodawać różne dodatki, należy robić to na końcu ale przed włożeniem ich do zamrażarki.

Proste lody owocowe
Składniki: 3 żółtka, szklanka mleka, szklanka owoców (maliny, truskawki, poziomki), torebka cukru waniliowego, szklanka cukru.
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Mleko zagotować, do gorącego wsypać cukier waniliowy, wymieszać, następnie wlać do żółtek, ubijając trzepaczką. Dodać zmiksowane owoce i ostudzić, cały czas mieszając. Wstawić do zamrażalki.

Lody waniliowe
Składniki: 1/2 l mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 1/2 laski wanilii.
Przygotowanie: mleko zagotować z wanilią. Ubić żółtka z cukrem, wlewać do nich mieszając, gorące mleko, po czym postawić powtórnie garnek na słabym ogniu i nadal mieszając trzymać chwilę tak, aby masa zgęstniała, a nie zagotowała się. Odstawić z ognia i stale mieszając ostudzić.
Zimny płyn wstawić w płaskim naczyniu do zamrażarki na kilka godzin, pamiętając o mieszaniu.
Dobrze zamrożone lody podawać z owocami.

Lody kawowe
Składniki: 1/2 l mleka, 2 jajka, 2 żółtka, wanilia, 15 dag cukru, 2-3 dag kawy
Przygotowanie: jaja ubić na parze z cukrem, dodawać po troszku przegotowanego mleka, ubijać aż masa zgęstnieje, włożyć do drugiego naczynia z zimną wodą, ubijać nadal, aż masa oziębi się zupełnie, dodać mocny napar kawy (1/8 l wody). Wlać lody do formy i zamrozić (pamiętać o mieszaniu lodów).

Lody jogurtowe
Składniki: 6 żółtek, 3 szklanki jogurtu naturalnego, 10 dag cukru, 0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód), wiórki kokosowe do przybrania.
Przygotowanie: żółtka ubić na parze z cukrem na puszysty krem. Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do maszynki do lodów lub innego naczynia, przykryć i zamrażać. Lody podawać ze świeżymi owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem albo bez tych dodatków posypane wiórkami kokosowymi.

Lody herbaciane
Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty, filiżanka wody, ˝ l śmietany 36%, sok z 3 pomarańczy, 2 żółtka, cukier do smaku.
Przygotowanie: herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty a następnie przecedzić. Napar zmieszać ze śmietaną oraz sokiem z pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem i doprawić tym napar ze śmietaną i sokiem. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i zamrozić w zamrażalniku.
Lody herbaciane podawać w wysokich szklankach, można udekorować wiórkami z migdałów lub orzechami.


do wyboru do koloru A JA CHCE japko[jabłko]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pizmak_xD
Administrator .^^'
Administrator .^^'


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Gdyni.^^'

nie no dobra ja chce przepis na banana w czekoladzie


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Przepisy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu