Przepisy |
Pizmak_xD
Administrator .^^'
|
tutaj możemy sobie pisac różne przepisy na mniamusne rzeczy.!
Przepis na nalensiki: Naleśniki - zwykłe i niezwykłe danie Naleśniki można podawać zarówno na słodko jak i na słono, nawet z pikantnym nadzieniem. W zależności jak chcemy je podać powinniśmy przygotować odpowiednie ciasto. W podstawowym cieście naleśnikowym na 0,25 kg mąki dodaje się 1 szklankę mleka i 1 szklankę wody (zastosowanie tylko mleka jest nie wskazane, gdyż naleśniki są zbyt twarde i niesmaczne) oraz dwa jajka i szczyptę soli. Proporcje te mogą się trochę różnić ze względu na rodzaj mąki, ciasto powinno być gładkie o konsystencji śmietany. Mleko i wodę do naleśników ze słonymi nadzieniami można zastąpić jasnym piwem. Gdy zastąpimy mleko i wodę śmietaną otrzymamy odmianę ciasta naleśnikowego zwaną ciastem śmietanowym. Naleśniki podawane na słodko bardzo dobrze smakują gdy zrobione są z ciasta biszkoptowego. W tym cieście dodajemy więcej jaj niż w cieście podstawowym (na 1 szklankę mąki daje się 4 jaja) a białka ubijamy na pianę. Ciasta biszkoptowego nie można przygotować wcześniej, ponieważ piana szybko opada. Trzeba je smażyć szybko, jeśli to możliwe na dwóch patelniach i przy każdym wylaniu ciasta na patelnię delikatnie je zamieszać. Przygotowanie naleśników: do dzbanka lub miski wbić jaja, dodać mleko, sól, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i rozmieszać na gładka masę. Następnie dodać wodę i dobrze wymieszać lub zmiksować. W przypadku naleśników biszkoptowych do miski dodać jedynie żółtka a ubitą pianę z białek dodać na końcu. na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną, wylewać rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni. smażyć aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśnik odwrócić posługując się nożem lub łopatką (lub podrzucając go). Usmażone naleśniki odkładać na talerz odwrócony do góry dnem lub deseczkę. Naleśniki, które będą później jeszcze odsmażane z nadzieniem można smażyć tylko z jednej strony. Naleśniki ze słonym nadzieniem można dodatkowo panierować po nadzianiu w jajku i bułce tartej. Sposoby kształtowania naleśników Posmarować każdy naleśnik, zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon. Ten sposób formowania stosuje się przy nadzieniach z kaszy i grzybów oraz krokietach. Posmarować nadzieniem jak wyżej, założyć przeciwległe brzegi na nadzienie, złożyć na pół. Jest to tzw. składanie w „książeczkę". Tak formuje się naleśniki z surówkami owocowymi, przecierem owocowym, marmoladą itp Posmarowany naleśnik nadzieniem złożyć na połowę, a tę jeszcze raz na połowę w tzw. ,,chusteczkę". Dobry sposób na formowanie naleśników z serem. Posmarowany naleśnik zwinąć w „rulon" pozostawiając otwarte brzegi. W ten sposób można zwijać naleśniki z serem, dżemem itp. Wysmarować naczynie tłuszczem i posypać tartą bułką. Posmarowane nadzieniem naleśniki układać jeden na drugim aż powstanie babka, przykryć naleśnikiem bez nadzienia. Babkę tę zapieka się w piekarniku, a po wyjęciu kraje w cząstki jak tort. Usmażyć naleśniki z obu stron, zwinąć w rulon i pokrajać w makaron lub kluski jako dodatek do zup i jarskich flaczków. kto mi przysle przepis na lemoniade.?;> |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Agnies
Administrator .^^'
|
lemoniada cytrynowa:
składniki: 6 cytryn 8 łyżek cukru pudru 1,5 l wody mineralnej jak: Cytryny umyć i sparzyć. Jedną pokroić w plasterki, z pozostałych wycisnąć sok. W szklanym dzbanku wymieszać sok z cukrem i wodą. Dodać plasterki cytryny, Wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z kostkami lodu. ja poproszę.. jakis mix. ;] |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
agatka
piżmaczek :)
|
nalepszy mix jest, jak bierzesz duuuużo truskawek i troszkę mniej cukru <P> i MIXUJESZ to wszystko razem i możesz zjeść w postaci płynnej, ale najlepsze są z tego lody
ja poproszę o tradycyjnego omleta z szynką, bo zawsze zapominam jak to się robi <a> |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez agatka dnia Wto 18:56, 08 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz |
Pizmak_xD
Administrator .^^'
|
Czas wykonania:
Trudność: bardzo łatwe Ocena przepisu [1-10]: 5 Typ potrawy: Potrawy z jaj i mleka Źródło: internet Wyświetlany: 2791 Komentowany: 1 Drukowany: 196 -------------------------------------------------------------------------------- Składniki: - 3 jaja - 50 g szynki - 2 łyżki masła - sól Wykonanie: Szynkę drobno pokrój i podsmaż na połowie masła. Jajka wbij do miski, dodaj sól, wymieszaj, lekko ubijając. Omlet usmaż na gorącym maśle. Gdy środek będzie lekko ścięty, nałóż szynkę i złóż na pół. a ja poprosze o przepis na koktajl^^ |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Agnies
Administrator .^^'
|
Składniki
0.5 kg mrozonych truskawek lub innych owocow 0.25-0.5 litra jogurtu naturalnego (najlepiej 0% tluszczu) lyzeczka dzemu z czarnej porzeczki cukier lub slodzik do smaku jak: w blenderze zmiksowac wszystko razem, nie rozmrazajac owocow. Wychodzi pyszny, orzezwiajacy i sycacy koktajl. Mozna przygotowac go z dowolnych owocow, a jogurt zastapic zsiadlym mlekiem (kefirem). ja poproszę masło orzechowe. Albo co sz orzechami |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Pizmak_xD
Administrator .^^'
|
Składniki Przepis
20 dkg orzechów (ziemnych, włoskich, migdałów); 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego; 1 łyżeczka miodu; szczypta soli; Zmielić orzechy w mocnym młynku lub maszynce na jednolitą masę, dodając oliwę lub olej, a następnie wymieszać z resztą składników. Ten produkt jest zdrowszy niż zwykłe masło bo nie zawiera cholesterolu. a ja poprosze na zapiekanke |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Agnies
Administrator .^^'
|
Zapiekanka dla dwojga
Składniki 6-8 cienkich, słonych naleśników 4 średnie cebule 50 dag pieczarek 20 dag szynki 25 dag żółtego sera 2 parówki / lub kiełbaski pół zielonego ogórka papryka czerwona dwa pomidory 1/4 szklanki tłuszczu vegeta papryka chili magii fix meksykański lub inny sos wg. uznania (ja wybieram tu sos pomidorowo-śmietanowy) Sposób wykonania Pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmięknie. Paprykę i ogórek pokroić w plasterki, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć. Naleśniki nafaszerować (zmieszanymi razem i doprawionymi): pieczarkami, cebulą i kiełbasą, układać w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Paprykę z ogórkami i pokrojone w plastry pomidory przekładać z naleśnikami. Wszystko zalać przygotowanym wg przepisu lub gotowym sosem. Zapiec w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Posypać startym żółtym serem i dopiec ja poproszę cos serowego |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Pizmak_xD
Administrator .^^'
|
Warzywa zapiekane z sosem pomidorowym i żóltym serem
200 g mrożonki bukiet warzyw Hortex 500 ml rosołku (może być z kostki) z tego będzie nam potrzeba ok 125 ml do sosu 1 łyżka koncentratu pomidorowego mała cebulka ok 30g 1 łyżka oliwy 25 g sera żółtego startego na drobnych oczkach 1 łyżka śmietany zioła Warzywa bez rozmarażania gotujemy w rosołku 5 min (można nawet w wodzie leciutko osolonej). Następnie rozgrzewamy łyżkę oliwy w rondelku i podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka, kiedy się zeszkli zalewamy ją 125 ml rosołku lub wody i chwilkę dusimy dosłownie 2 min na wolnym ogniu, następnie dodajemy przecier pomidorowy i zioła kiedy sos się zredukuje polewamy nim warzywa wyłożone na jakieś małe naczynie żaroodporne wysmarowane odrobinką masła. Mieszamy starty żółty ser ze śmietaną, solimy odrobinkę , pieprzymy i wykładamy ten serowy sos na wierzch warzyw. Zapiekamy ok 10 min w temp. 180 stopni. poprosze babke |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Agnies
Administrator .^^'
|
2 czubate szklanki mąki pszennej
5 jaj 1 ½ szkl. cukru ¾ szkl. oleju 1 szkl. wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kisiel cytrynowy kisiel wisniowy (lub truskawkowy) 1-2 łyżki kakao zapach waniliowy Wykonanie Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, a na koniec pianę ubita z białek i aromat. Podzielić ciasto n 3 częsci. Pierwsza wymieszać z kisielem cytrynowym, druga – z wisniowym, a trzecia z kakao. Do formy wlać najpierw masę kakaową, na nia – cytrynową, a na wierzch – wisniową. Piec ok. 60-80 minut w temp. 180-200 o C. ja poproszę lody na patyku |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Pizmak_xD
Administrator .^^'
|
AGAAAAAAAAA.!!!!!!!!! NIE
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Pizmak_xD
Administrator .^^'
|
Lody śmietankowe
Składniki: 500 ml mleka, 8 żółtek, 150 – 200 g cukru, 250 ml śmietany kremówki Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i wlewać małym strumieniem do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem. Cały czas ubijać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i dalej ucierać, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubić i wymieszać z żółtkami. Przełożyć do maszynki do lodów lub do innego naczynia. Lody włożyć do zamrażarki (pamiętać o mieszaniu). Do tego typu lodów można dodawać różne dodatki, należy robić to na końcu ale przed włożeniem ich do zamrażarki. Proste lody owocowe Składniki: 3 żółtka, szklanka mleka, szklanka owoców (maliny, truskawki, poziomki), torebka cukru waniliowego, szklanka cukru. Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Mleko zagotować, do gorącego wsypać cukier waniliowy, wymieszać, następnie wlać do żółtek, ubijając trzepaczką. Dodać zmiksowane owoce i ostudzić, cały czas mieszając. Wstawić do zamrażalki. Lody waniliowe Składniki: 1/2 l mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 1/2 laski wanilii. Przygotowanie: mleko zagotować z wanilią. Ubić żółtka z cukrem, wlewać do nich mieszając, gorące mleko, po czym postawić powtórnie garnek na słabym ogniu i nadal mieszając trzymać chwilę tak, aby masa zgęstniała, a nie zagotowała się. Odstawić z ognia i stale mieszając ostudzić. Zimny płyn wstawić w płaskim naczyniu do zamrażarki na kilka godzin, pamiętając o mieszaniu. Dobrze zamrożone lody podawać z owocami. Lody kawowe Składniki: 1/2 l mleka, 2 jajka, 2 żółtka, wanilia, 15 dag cukru, 2-3 dag kawy Przygotowanie: jaja ubić na parze z cukrem, dodawać po troszku przegotowanego mleka, ubijać aż masa zgęstnieje, włożyć do drugiego naczynia z zimną wodą, ubijać nadal, aż masa oziębi się zupełnie, dodać mocny napar kawy (1/8 l wody). Wlać lody do formy i zamrozić (pamiętać o mieszaniu lodów). Lody jogurtowe Składniki: 6 żółtek, 3 szklanki jogurtu naturalnego, 10 dag cukru, 0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód), wiórki kokosowe do przybrania. Przygotowanie: żółtka ubić na parze z cukrem na puszysty krem. Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do maszynki do lodów lub innego naczynia, przykryć i zamrażać. Lody podawać ze świeżymi owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem albo bez tych dodatków posypane wiórkami kokosowymi. Lody herbaciane Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty, filiżanka wody, ˝ l śmietany 36%, sok z 3 pomarańczy, 2 żółtka, cukier do smaku. Przygotowanie: herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty a następnie przecedzić. Napar zmieszać ze śmietaną oraz sokiem z pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem i doprawić tym napar ze śmietaną i sokiem. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i zamrozić w zamrażalniku. Lody herbaciane podawać w wysokich szklankach, można udekorować wiórkami z migdałów lub orzechami. do wyboru do koloru A JA CHCE japko[jabłko] |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Pizmak_xD
Administrator .^^'
|
nie no dobra ja chce przepis na banana w czekoladzie
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Przepisy |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.